WordPress Site verhuizing via DirectAdmin

Problemen na verhuizing

  • Meestal heeft de database een nieuwe naam en waarschijnlijk gebruiker en wachtwoord gekregen. Hierdoor wijst de webapplicatie naar een niet bestaande database. Deze moet worden bijgewerkt via installatron / soft../wp-config.php.
    Mogelijk te voorkomen door in plaats van DirectAdmin backup de Installatron backup methode te gebruiken.
  • .htaccess Wordfence sectie (verwijzingen naar niet bestaande lokatie voorkomt weergave van pagina’s)
  • wp_content – plugins – wordfence – disable
  • wachtwoord reset nodig voor bestaande gebruikers (omdat BaseURL of salt in wp-config.php veranderd kan worden)
  • Afbeeldingen laden niet.
    Volgens PHP error log: wp-content/uploads/.htaccess: Option ExecCGI not allowed here. Deze maatregel lijkt uit een oude versie van WordFence te komen
  • MainWP Child wil niet verbinden als gevolg van Instellingen > Media > Upload directory, die naar een directory uit de oude hosting verwijst.
    Terugzetten naar de default is voldoende om dit op te lossen.

Problemen na verhuizing voorkomen

  • Wordfence firewall disable
  • Wordfence recaptcha uitzetten
  • Na afloop weer aanzetten

Hosting verhuizing – website en mail

Net als bij alle contracten loont het om af en toe over te stappen naar een andere aanbieder. Bijvoorbeeld omdat je meer capaciteit of juist minder nodig hebt. Of omdat je een betere aanbieder hebt gevonden of al je sites bij dezelfde hoster wilt onderbrengen.

Stappen

  1. Schrijf op wat je nu hebt. Denk aan domeinnamen en subdomeinen, maar ook aan email adressen, de sites en eventuele databases.
  2. Per soort moet je een plan hebben.
    1. Sites => bestanden (inclusief configuratie) verhuizing met SFTP/SSH
    2. Database => Export met PHPMySQLAdmin, import op zelfde manier
    3. Email adres => moet de geschiedenis mee, dan moet je bijvoorbeeld via imapsync (https://www.imapsync.nl/ of op eigen hosting via https://imapsync.lamiral.info/)
    4. Domeinnaam verhuizen

Voor elk van deze onderdelen zal ik een kort verslag schrijven.
Elke web hoster heeft hiervoor meestal al wat uitleg staan.
Ik zal mijn verhaal baseren op https://www.vimexx.nl/help/hoe-verhuis-ik-mijn-website-naar-vimexx-toe en https://www.vimexx.nl/email/email-verhuizen

Indien je van DirectAdmin naar DirectAdmin verhuisd, dan kan het zijn dat je nog een snellere methode kunt gebruiken voor Sites, databases en email. Zie https://www.vimexx.nl/help/website-vanuit-directadmin-verhuizen.

De verhuismethode heeft vooral voor email een voordeel, namelijk dat je de wachtwoorden voor de mailboxen niet hoeft te resetten en opnieuw hoeft te verspreiden. Ook worden de forward rules die in DirectAdmin staan ingesteld meegenomen.
Ook de verhuizing via DirectAdmin backup kan zo zijn nukken hebben.
Daarom maak ik daarvoor een aparte pagina.

Wordfence Web application Firewall actief maken

Sinds Wordfence 6.x een firewall ingebouwd had, kreeg ik deze niet werkend bij 2 verschillende hosters en bij 1 wel.

Waarom wil ik de Web Application Firewall aan hebben?

  • Deze lokale firewall houd veel pogingen om je website te misbruiken buiten de deur. Wordfence kan echter beter uitleggen welke vormen van misbruik ze hiermee tegen gaan.

Doorbraak

Vandaag had ik eindelijk de juiste zoekterm in combinatie met nieuwe inzichten bij Wordfence zelf om het wel werkend te krijgen.
Deze inzichten vond ik door het verkennen van de waarden onder Wordfence > Tools > Diagnostics > View System Configuration in new window.

Wat bleek, deze hosters gebruiken LiteSpeed in plaats van CGI/FastCGI.

Zie de volgende links:

Samenvatting

  • LiteSpeed werd door deze hosters gebruikt in plaats van mod_php. Daarom moest in plaats van mod_php7.c de module lsapi_module gebruikt worden.
  • Bij auto_prepend is het pad erg belangrijk, als het bestand niet te vinden is, dan krijg je een lege pagina’s in plaats een minder beschermde site.

Raspberry Pi met Kodi – trage reactiesnelheid oplossen en corruptie voorkomen

Inleiding

Ik heb een mooie Raspberry Pi 2 aangeschaft met een grote micro-sd card van 16 GB. Na 1,5 jaar gebruik was deze opeens niet meer aan te krijgen. Het begin van een speurtocht.

Had toch een kant-en-klare mediaspeler gekocht 🙂

Google weet (bijna) alles

Na even googlen (of een andere zoekmachine natuurlijk) blijkt het redelijk vaak voor te komen dat Raspberry Pi’s na uitzetten niet meer aan willen. De oorzaak is dan vaak een corrupt bestandssysteem of onleesbare sd kaart.

Onleesbare sd kaart / usb stick redden

Vaak kan de stick of kaart nog op laag niveau geformateerd worden.
Het is alleen even zoeken naar een geschikt formateer programma en durven! Zie bijvoorbeeld http://www.rmprepusb.com/tutorials/badusb.

Oorzaak van corruptie

Het ontbreken van een aan/uit schakeling, maakt het onmogelijk voor het besturingssysteem van de Pi om te voorkomen dat er schrijfacties plaatsvinden tijdens het afsluiten. Als de schijftoegang dan ook nog eens voor snelheid is geoptimaliseerd, dan is de kans groot dat er een keer geschreven word tijdens het afsluiten. En dan kan de opslag kapot gaan op de verkeerde plaats, waardoor de opslag niet meer herkend word.

Word vervolgt

Webshop doekvanrolien.nl ingericht

Samen met Nynke van de Lageweg, Edith Borger (eb-creations.nl) en Rolien Stapel hebben we in de website van https://doekvanrolien.nl een webshop toegevoegd op basis van WooCommerce.

Hier geld net als bij alle dingen in het leven: houd het simpel (voor de gebruiker en de beheerders).

In eerste instantie wilden wij de webshop heel mooi maken, zodat gebruikers zelf hun doeken konden samenstellen.
Dat bleek helaas voor zowel klanten als beheerders een erg ingewikkelde puzzel. Daarom is vervolgens gekozen om simpele kant en klare doeken in de winkel te zetten en maatwerk achter een email formulier te zetten.

Dit ter lering ende vermaak.

Foto’s en negatieven verwerken

Oude foto’s bewaren

Foto’s wil je graag voor het nageslacht bewaren, maar dan moeten ze wel mooi blijven en er moet iets van de context bekend blijven.

Inscannen van afgedrukte foto’s of van negatieven met een speciale negatief/dia scanner is dan interessant.

Tips voor het scannen

Aanvullende tips voor scannen van negatieven

  • Dit is niet te doen met een gewone flatbed scanner. Investeer een paar tientjes voor een dia/negatief scanner.

Synchroniseren en backuppen van media

Ik heb verschillende machines in huis en geen centrale NAS en daarnaast nog een aantal telefoons met een camera.
Foto’s en filmpjes kunnen dus op verschillende machines verwerkt worden, maar dit moet ergens overzichtelijk bij elkaar komen, zodat er eenvoudig backups van te maken zijn en foto albums.

Handig om uit te wisselen:

Handig voor ordenen: