EFT – Emotionele Vrijheids Techniek

EFT is een veelbelovende techniek, waarmee emotionele blokkades opgelost kunnen worden. De techniek bestaat uit een algemeen toepasbaar proces, waarbij meridiaanpunten geactiveerd worden om de energie van emoties of pijn weer te laten stromen. Het is een techniek die zich goed voor zelfhulp leent, maar waarbij ervaring en begeleiding het resultaat kan versnellen en versterken.

De techniek dankt zijn bestaan aan het idee dat de conventionele therapieën een stap overslaan in het proces van gebeurtenis naar emotie. EFT gaat er net als andere energie therapieën vanuit dat daartussen nog een energiesysteem zit, dat verstoord kan zijn. Door de stappen van EFT op een probleemsituatie los te laten, los je de energie verstoring op en kun je anders tegen de situatie aan gaan kijken.

Aangezien ik ervan overtuigd ben geraakt dat de meeste lichamelijke klachten een emotionele component hebben, verwacht ik hiermee ook veel mensen met lichamelijke klachten te kunnen helpen.

Voor goede resultaten met EFT is het belangrijk om je bewust te zijn van de volgende verschijnselen:

  • geloofssysteem: Deze methode kan zo tegennatuurlijk zijn dat je je niet voor kunt stellen dat deze techniek voor jou voor een specifiek probleem kan werken. Stel je open en probeer het gewoon.
  • aspecten: Een probleemsituatie kan 1 of meer onderdelen bevatten die bij jou een ongewenste/nare reactie geven.
  • specifiek zijn: Het is belangrijk om zo specifiek mogelijk te zijn. Vergelijk het met het snoeien in de tuin. Als je meerdere takken in 1 keer wilt knippen, gaat dat heel moeizaam. Als je ze 1 voor 1 doet, dan kun je ze relatief gemakkelijk knippen. Daarnaast worden vaak volgende takken makkelijker te knippen, omdat er meer ruimte is om te knippen. Als je niet specifiek kunt zijn, dan is de vooruitgaan vaak zo subtiel, dat je het zelf niet merkt.
  • generalisatie: Als je een oerwoud aan specifieke nare gebeurtenissen hebt, komt het regelmatig voor dat na het oplossen van de relatief klein aantal, de meesten hun lading kwijt zijn geraakt.
  • psychologische omkering: Soms ben je jezelf onbewust aan het saboteren. Als deze sabotage optreed, kan ze de verwijdering van deze ongewenste reactie in de weg staan. Bij verslavingen ben je altijd geblokkeerd tegen het stoppen van de verslaving. De psychologische omkering kun je via spiertesten aantonen, maar is meestal makkelijk te verhelpen via de “setup“.
  • giftige stoffen: Bij een kleine groep mensen spelen stoffen die giftig zijn voor het energiesysteem een blokkerende rol. Ze kunnen de psychologische omkering veel hardnekkiger maken. Om de giftige stoffen te vermijden is het volgende punt belangrijk:
  • volhouden: Door het proces regelmatig en langdurig te gebruiken, kun je de giftige stoffen uit je omgeving vermijden en iedere keer een klein stukje van jouw persoonlijke puzzel oplossen.

Meer achtergrondinformatie kun je vinden op de volgende sites: