WordPress website inrichten

WordPress website inrichten

Op basis van de sites die ik nu gebouwd heb en beheer wil ik een aantal tips borgen als je zelf ook een WordPress site gaat maken:

  • Zorg voor een website hoster, die WordPress als installatie pakket aanbied, zodat je zeker weet dat je niet diep de techniek in hoeft om instellingen te wijzigen.
  • Zorg voor een (automatische) backup methode en/of een lokale kopie. Daar zijn prima plugins voor, zoals Updraft of All-in-One WP Migration. De gratis versies zijn beperkt in mogelijkheden en maximale grootte van de backup, maar voor een beginnende site voldoende..
  • Zorg voor een Search Engine Optimalisation (SEO) plugin, zoals bijvoorbeeld Yoast gecombineerd met Google Analytics
  • Voor de herkenbaarheid van je site via favorieten is het handig om een FavIcon in te stellen en daarvoor heb je een plugin nodig zoals bijvoorbeeld https://wordpress.org/plugins/all-in-one-favicon/

Veel plezier en succes.

Tiemco

Website hoster

Let op dat je een hoster kiest die indien nodig mee kan denken, zelfs al heb je zelf best wel wat technisch inzicht. Het is ook van belang dat je hoster een recente versies van MySQL en PHP gebruikt. Dat is veiliger, sneller en voorkomt veel problemen met plugins voor backup en restore.

Backup en proeftuin inrichten

Met een goede website trek je klanten en andere geïnteresseerden. Daarom is het belangrijk dat je site niet zomaar stuk gaat als gevolg van een experiment of update.

Daarom is het belangrijk dat je een backup mechanisme hebt ingericht en op basis van de backup regelmatig een proeftuin website gelijk maakt aan de productie site. Daarmee is ook gelijk het terugzetten van de backup getest.

Backup en restore opties

  • Veel hosters bieden de optie om via een dienst zoals InstallaTron de WordPress site in zijn geheel te backuppen volgens een schema. Dit kost echter wel ruimte binnen je hosting pakket.
    Dit is wel snel terug te zetten indien gewenst.
  • Via diverse WordPress plugins kun je ook backups maken en terugzetten.
  • Via Git of SSH toegang kun je je eigen backup en restore inrichten.

Proeftuin omgeving

Een lokale WordPress installatie kan op verschillende manieren, zoals bijvoorbeeld via XAMPP (https://www.apachefriends.org) of via een installer van Bitnami (https://bitnami.com/stack/wordpress en Lokale installatie van WordPress via Bitnami voor aanvullende documentatie).

Een ander startpunt is https://nl.wordpress.org/

Zoekmachine optimalisatie

Belangrijke/handige plugins